Yoga voor mannen

In elke yogagroep bij de Lotusbloem zijn ook wel een mannelijke deelnemers. Yoga is net zo goed voor mannen als vrouwen. Helaas zijn de mannen nog wel sterk ondervertegenwoordigd. Het beeld / imago wat yoga heeft kan hierbij ‘in de weg zitten’. Hieronder vind je de ervaringen van een aantal mannelijke deelnemers.

“Ongeveer 4 jaar geleden ben ik begonnen met yoga. De aanleiding daarvoor was dat ik wilde leren om mij meer ‘geheel’ te kunnen ontspannen. Bij het hardlopen kon ik, bij ’n lichamelijke inspanning ook mijn hoofd leegmaken. Yoga heeft mij geleerd om meer evenwichtiger, zowel lichamelijk als geestelijk in het leven te staan. Het zorgt er bovendien voor dat mijn lichaam flexibel en sterk blijft. Sommige oefeningen blijven voor mij lastig, anderen gaan prima in evenwicht. Sommige oefeningen doen vrouwen gemakkelijker, anderen doe ik, als man weer gemakkelijker. De woensdagochtend is voor mij ’n Uitje. Ik ga er met plezier naar toe en kom er altijd ontspannen en vrolijk vandaan.
Dit wil ik graag zo houden”

 Herman


” Ik denk inderdaad dat bij veel mannen het idee leeft dat het zweverig is. Het heeft bij hen (ook) een beetje een ‘Libelle/margriet’-idee denk ik, omdat yoga regelmatig in met name vrouwenbladen wordt ‘behandeld’ en veel minder in mannenbladen. Veel mannenbladen zijn toch vooral gericht op fitness, en andere testosteron-achtige activiteiten als het ware.

Mij brengt het enerzijds ontwikkeling van een goede ademhaling, inspanning EN ontspanning, zowel geestelijk als lichamelijk. Voor mij is het completer dan fitness;  Het traint veel meer dan alleen je spieren en is behoorlijk compleet voor een gezond lichaam en geest. Het is een van de onderdelen die een goed immuunsysteem vormen. Zeker in de huidige tijd van groot belang, Een goed immuunsysteem heeft enkele belangrijke pijlers: gezond eten en drinken, voldoende beweging, stress beperken/voldoende ontspanning. Met yoga heb je er iig al twee te pakken.. 

Voor mij is yoga zeker niet zweverig, al ligt het ook aan de docent(e) die yoga geeft. Ik heb dus bewust voor yoga gekozen; ik hoef geen six-pack oid, al geeft goede fitness natuurlijk wel lichamelijke voordelen. Of fitness lichamelijk echter meer voordelen biedt dan yoga betwijfel ik”

Niels

“Ivm hyperventilatie door verkeerde ademhaling ben ik door de haptonoom naar yoga verwezen. Behalve dat ik hierdoor veel bewuster ben gaan ademen, bleek het ook een goed onderhoud voor mijn fysieke gesteldheid maar bovenal gaf het mij geestelijke rust, vorming en ontwikkeling. Ik was een vechtsport-beoefenaar en keek heel sceptisch tegen yoga aan maar was bij de proefles meteen voor 100 % “om”

De yogavorm, die ik al jaren bij de Lotusbloem (en voorheen de Yogaboom) volg, is beslist niet zweverig maar met de beide benen vol op de grond en zeker net zo goed voor mannen als voor vrouwen. Yoga, voor mijn algemeen welzijn”.

Jac

“Yoga had voor mij in eerste instantie een zweverige lading.
Ik had een sterk vooroordeel toen ik eraan begon, maar ik heb het geprobeerd omdat ik ook zelf constateerde stijf te worden, ofwel minder lenig of flexibel in mijn beweging werd.
In de sportschool kon ik dat niet verbeteren omdat je daar aan je spierkracht en conditie werkt en  daardoor kreeg ik korte spieren.
Bij yoga worden de spieren gestrekt en anders getraind.
Waardoor ik weer gemakkelijker ga bewegen.
Ik slaap bovendien beter, de combinatie ook  met de ontspanningsoefeningen heeft dit een juiste training voor mij.”

Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *